top of page

Sezení a pánevní dno

Během přípravy posledního běhu kurzu Zdravá Kancl Záda, ve kterém se měníme držení těla a zařazovat napřímení do pracovního dne, jsem si uvědomila, jak moc je způsob sezení propojen s pánevním dnem.


Pánev je základním převodníkem v našem těle, je centrálou držení těla. Od nastavení pánve s odvíjí postavení páteře a její zakřivení.

Nastavení pánve je ovlivněno svaly, které spojují pánev s dolními končetinami, s páteří, s hrudníkem a přes fascie až svaly ramenního pletence. Ve výsledku je tedy pozice pánve odrazem aktivity určitých svalů, nikoli primární příčinou vadného držení těla.


Nás ovšem zajímají svaly pánevního dna, které uzavírají pánev ze spodu mezi sedacími kostmi, sponou stydkou a kostrčí. Hlavní funkce pánevního dna jsou

  • podpůrná (nese orgány),

  • posturální (držení těla v prostoru),

  • svěračová (uzavírá pochvu, močovou trubici a konečník)

  • a sexuální.


Nyní je důležité zmínit, že pánev není jedna velká kost. Pánev je tvořena 2 pánevními lopatami (žlutě), kostí křížovou (zeleně), která je zaklíněná mezi lopaty. Jejich spojení označujeme jako SI skloubení, kdy na sebe nasedají kostěné plochy zabalené do vazivových struktur. V předu jsou pánevní kosti spojené chrupavčitou sponou stydkou (modře).




Pánevní kosti se vůči sobě mohou drobně posouvat. Pohyb je v pánvi žádaný a je součástí naší chůze. Vzdálenosti mezi úponovými body pánevního dna mění. Způsob sezení tím pádem ovlivňuje napnutí nebo uvolnění jednotlivých částí pánevního dna.



Když sedíme jen na jedné polovině pánve, tak se jednotlivé částí pánve vůči sobě posunou. A zůstanou tak zafixované 30, 40, 50 minut dokud nevstaneme nebo nezměníme pozici sedu. A často se do této pozice dostaneme několikrát. Toto sešikmené, pokřivené nastavení v pánvi se pěkně zabydluje.


Jednu stranu pánevního dna zkracujeme a druhou natahujeme. Vznikají nám pak dysbalance, kdy jedna strana pánevního dna ztrácí sílu a druhá (neustále napínaná strana) je přetížená a chybí pružnost.


Jako důsledek pak pánevní dno nemůže plnit svoje funkce naplno. Zjednodušeně popsáno jedna porce svalů je spíše uvolněná, druhá polovina je stažená. Svalová vlákna se mezi sebou přetahují, protože se snaží vyrovnat stočení v pánvi.

Změny v pružnosti a pevnosti svalů pánevního dna se mohou projevit jako inkontinence, bolest během menstruace.

Změny v napětí svalů v celé pánvi pocítíte také jako tuhost beder, jednostrannou bolest v oblast SI skloubení (ESíček neboli kloubní spojení kosti křížové a pánevní lopata).


Závěrečná rada je jednoduchá, vracej obě chodidla na podlahu a seď na obou půlkách 🍑 stejně.


Stáhni si tuto motivační fotku a nalep ji na monitor. Nebo ji postav na stůl, jednoduše, aby bylo schéma co nejvíce před tvýma očima. Fotka ti bude stále připomínat, že překřížené nohy a rozhozená pánev ti nic pěkného nepřinesou.











18121612_10155256884809127_4067932251443

Katka Machová

pohybový specialista

Miluji pohyb, miluji svoje tělo a učím se mu naslouchat. Náročné životní období mne přivedlo k hledání cesty zpět k mému tělu. 

 

Pomáhám lidem uvolnit ztuhlé svaly, odstranit svalovou bolest. Provázím své klienty cestou pohybu víc jak 10 let. Zdravím pohybem již 3 roky. Stala jsem se pohybovým specialistou a svoje zkušenosti  předávám dál, aby se i jiní lidé mohli stát sami sobě terapeutem.

bottom of page