top of page

Mít hlavu na správném místě

To si říkám poměrně často. A to hlavně v souvislosti s mojí myslí, která hrozně ráda poskakuje do všech směrů a aktivit. Multitasking hadr a mindfullnes je v háji. Co všechno stihnout, co už si můžu z dnešního TO- DO listu odškrtnou, co nakoupit, uvařit. Kolik domácích úkolů budou děti potřebovat probrat? Nějaké zážitky se spolužáky, kolegy, vylitá srdce během vaření večeře.


Uff!! Už je zase večer a padám do postele.


A v tomto kolotoči mějme hlavu na svém místě. Stíháme vlastně ve všem tom shonu ještě pozorně vnímat, kde ta hlava sedí? Jaké je napětí svalů v oblasti ramen, zda je naše čelist povolená a uvolněná? Nebo jsme se toho stresíku chytli našimi svěrači?


Stres, každodenní kolečko povinností nás úspěšně od vnímání sebe sama odpojuje.

A pak ztratíme pojem o tom, kde vlastně tu svojí hlavu máme.


Hlava by měla být aktivně nesena svaly krku a dalšími svaly hrudníku. Poměrně často se nám ale stane, že je hlava na krku jaksi pasivně zavěšena. Převáží její váha ztratíme pojem o tom, že se hlava dostává do předsunu a opouští svoji ideální pozici nad pánví a hrudníkem. Podrobnosti o tom, jak by jednotlivé dílky v těle měly být srovnány si můžete přečíst v tomto článku.


Pokud ŽELVÍ DRŽENÍ HLAVY trvá dostatečně dlouho a dostatečně často, tak se tělo přizpůsobí. Svaly si mezi s sebou najdou novou rovnováhu.

Tělo si s tím poradí, tak jako co?

Svaly na ramenou a šíji budou tahat hlavu vzad do pozice nad hrudník.

Svaly přední strany krku a hluboké svaly krku budou mít pohodičku a daj si kafíčko.


Máme zaděláno na tuhou šíji, blokádu krčních obratlů a výhledově hrbík za krkem.


Pojď to napravit. Zaparkuj pozornost u sebe v těle a zbav se nevhodně nastaveného počítače.
  1. ODPOJENÍ OD VLASTNÍHO TĚLA. tento důvod jsme si již uvedli. Starosti a soustředění nás odvádějí pozornost. Když se pak probereme, tak zjistíme, že se kroutíme na židli, hrbíme se, máme stažená ramena.

  2. DENNÍ AKTIVITY. Představte si, jaká činnost ve vašem dni převládá. Pravděpodobně převahu dne sedíte u počítače, sedíme s mobilem v ruce. Nabízíme naší hlavě činnosti, které probíhají v úrovni očí nebo spíše pod úrovní očí. Dělej si během pracovního dne pauzičky a rozcvič svůj krk nebo oči.

  3. POČÍTAČ VYMĚNÍŠ ZA MOBIL. Nabízíš hlavě a očím jinou pozici? Pokud od počítače přejdeš plynule ke sledovádí feedů na mobilu, tak si hlava ani tvůj unavený zrak moc neodpočinou. Zahoď mobil a zvedni tu svou makovičku. Dívej se po okolí.

  4. VRAŽDOU PRO TVŮJ KRK je práce na notebooku, který leží na klíně nebo jen na stole bez stojanu, který by jej dostal do výše očí. Vypodlož noťas knihami, balíky papíru. Přidej externí klávesnici a myš .



A TYTO DVA OBRÁZKY SI VRYJ DO PAMĚTI A SVOJI HLAVU NOS PĚKNĚ HRDĚ VE VYTAŽENÍ.
ŽELVÍ KRČEK NO WAY!






18121612_10155256884809127_4067932251443

Katka Machová

pohybový specialista

Miluji pohyb, miluji svoje tělo a učím se mu naslouchat. Náročné životní období mne přivedlo k hledání cesty zpět k mému tělu. 

 

Pomáhám lidem uvolnit ztuhlé svaly, odstranit svalovou bolest. Provázím své klienty cestou pohybu víc jak 10 let. Zdravím pohybem již 3 roky. Stala jsem se pohybovým specialistou a svoje zkušenosti  předávám dál, aby se i jiní lidé mohli stát sami sobě terapeutem.

bottom of page