top of page

Získej zpět svůj vnitřní barometr.

Jak se dnes cítíte? Jak se máte ve svém těle? A co vlastně cítíte?


To jsou moje oblíbené otázky směrem ke klientkám na mých lekcích zdravá záda. A

zpravidla se neozve žádná odpověď.

Naše hlava je až příliš často pod nánosem starostí a myšlenek, které nás celý den provází, od těla odpojená. A v momentě, kdy se zvědavá Machová potřebuje dozvědět, jak se klientům zapojují svaly, obvykle jí klientské ticho napoví, že jsou tělesné barometry účastníků lekce vypnuty.


Cítit se v sobě samém je ovšem bezpodmínečně nutné pro snazší život, rovnováhu v těle i práci s emocemi.

Nacítění se na své tělo se tedy hodí nejen při cvičení, ale i v běžném životě. Pocit v těle a svalové napětí nám totiž pomůže pochopit, že se něco chystá. Že nám za chvíli bouchnou kamna, že se nám co nevidět zablokuje bederka, že menstruace bude tento měsíc o něco víc bolestivá, že se na nás chystá migréna.


Během kurzů zdravého sezení učím klienty, jak se během dne napřímit a jak si správné držení těla udržet v průběhu pracovního dne co nejčastěji. Zpátky od účastníků slyším poznámku: A to mám jako na správný držení těla pořád myslet?!


Nemusíme na něj pořád myslet. Měli bychom to cítit, kde se jaká část těla nachází.

Jak se tedy na svůj vnitřní barometr znovu připojit na vnímání těla? Pomůžou ti následující 3 techniky.

  1. DECH mi pomáhá se napojit

Posaďte se a napřimte se tahem za vrcholkem hlavy. Nadechněte se a následný výdech doprovoďte nějakým zvukem, např. dlouhým měkkým ÁAA; zazpívejte si achjooo; achichachich. Opakujte několikrát a pouštějte napětí ve svalech obličeje. Pozorujte proudění výdechu a hlasu, hrajte si s jeho silou.

Pootevřete ústa, zuby se od sebe oddálí. Brada padá, obličej "klouže" lehce dolů.


Zapiš si pocit, kolik napětí z čelisti odešlo. Během dne udržuj čelist odlehčenou, vzpomeň si na pocit volnosti po dechovém cvičení. Když ucítíš, že skřípeš zuby, už toho máš plné zuby, tak POVOL ČELIST A DOVOL SI ZPOMALIT A VNÍMAT SEBE SAMA.




2. Vnímám svoje PÁNEVNÍ DNO

Dalším místečkem, kde se napětí snadno usazuje, je pánevní dno a jeho svěrače. Ve svalech pánevního dna se může ukládat strach, úzkost, stres.

Moje babi pro momenty strachu s oblibou říkala, že šla se STAŽENÝM ZADKEM. A sem bude mířit i naše snaha o povolení - k našemu konečníku.


Postavme se rovnoměrně na obě chodidla, zapustíme paty do země, stočíme kost křížovou kost mezi paty. Udržíme tah za lebkou vzhůru.

Zavři oči a zkus se v oblasti pánevního dna uvolnit, povolit svaly směrem k podlaze. Všechno to obrazně "pustit":). V tu chvíli vnímáte, že nechcete zadržovat stolici, naopak svěrače jemně povolujeme.

Cílem je nastavit si cit pro stav našeho těla. HA! Děti běhají celé odpoledne po bytě, všude binec! zkusím to ještě chvíli vydržet! A v tu chvíli se nám již zatínají svaly pánevního dna, pomalu napětí s každým křikem, hozenou hračkou postupuje směrem vzhůru po páteři k hlavě. A to je moment, kdy je třeba povolit. Zastavit sebe nebo děti. A přestat ukládat emoční napětí do svalů.


OPĚT SI SVOJE DOJMY Z MÍRY POVOLENÍ, ALE I NAPĚTÍ ZAPAMATUJTE.


3.Uvolnění před usnutím

Doba před usnutím mi přijde ideální na uvědomění si sebe sama a také k uvolnění, které nám pomůže lépe usnout a snad i zregenerovat.


Když už budete ležet v posteli, položte se na záda a pěkně se pod dekou uvelebte s rukama a a nohama volně položenýma, bez překřížení.

Během dýchání se soustřeďte na svůj výdech, prodlužte jej a opět s výdechem pusťte všechny starosti.



Nechte vaše tělo pomalu TĚŽKNOUT, MŮŽETE SI představovat, že se boříte do teplého písku na pláži. Nebo Vám může pomoci představa, že na vás někdo položí teplou a těžkou deku. Odevzdejte se uvolnění a těžknutí.

Možná zjistíte, kolik tenze vaše tělo schovává.


A jak se cítit v kanceláři?

Při dlouhém sezení, kdy se snadno hroutíme, je pro nás podstatné dodržování rovin v těle, o kterých si přečti zde.

máme hlavu "na svém místě" pánev a hrudník v zákrytu. Pokud se naučíme vnímat svůj dech - hrudník, pánevní dno - pánev, tak nám půjde napřimování a držení těla daleko lépe.

Opravný systém pak bude naskakovat častěji a v podstatě automaticky.










18121612_10155256884809127_4067932251443

Katka Machová

pohybový specialista

Miluji pohyb, miluji svoje tělo a učím se mu naslouchat. Náročné životní období mne přivedlo k hledání cesty zpět k mému tělu. 

 

Pomáhám lidem uvolnit ztuhlé svaly, odstranit svalovou bolest. Provázím své klienty cestou pohybu víc jak 10 let. Zdravím pohybem již 3 roky. Stala jsem se pohybovým specialistou a svoje zkušenosti  předávám dál, aby se i jiní lidé mohli stát sami sobě terapeutem.

bottom of page