top of page

Roviny v těle

Někdy cvičíme a cvičíme a vytoužený výsledek se nedostavuje. Snažíme se sebevíce, cvičíme pravidelně, ale výsledky nejsou trvalé. Můžeme mít pocit, že se s vlastním tělem pereme.

V takovou chvíli se zamyslete, zda jste si vybudovali pro cvičení dobré základy - tedy zda máte správné držení těla. A zda si výsledky cvičení nekazíte každý den, tím jak stojíte, sedíte a koneckonců i jak spíte.


Úplným základem je srovnat jednotlivé části našeho těla do správných os a rovin.

Během řady pohybových školení jsem pochopila, že je třeba se na naše tělo dívat pohledem jednoduché mechaniky. Kosti jsou pevná místa a svaly jsou táhla, která pozici kostí mohou měnit.


Abyste pochopili, jak sebe pozorovat a na co se pokud jde o držení těla soustředit,podíváme se na naše tělo ze dvou stran.


Ucho - rameno - kyčel při pohledu z boku.



Nejpodstatnější spojnicí je hlava, hrudník a pánev. Tyto tři kostičky by měly ideálně stát nad sebou v jedné lince a bez většího sklopení. Toto postavení můžeme vyhodnotit pohledem z boku


Pokud se na sebe podíváme en face tak kontrolujeme osu nos hrudní kost a spona stydká. Osu očí, osu prsních bradavek a osu pánve - kyčelních hrotů.


Jednotlivé spojnice by měly být společně rovnoběžné a ve stoje rovnoběžné s podlahou. Často z našich os ovšem vzniká pěkné mikádo. Na fotkách níže vidíte, jak to možná vypadá, když čekáme na tramvaj, povídáme si na ulici s kamarádkou, vaříme v kuchyni, čistíme si zuby.

Jak to napravit?

Jednak je dobré si nešvary vůbec uvědomit! Pozorujte sami sebe během dne, zda náhodou nestojíte na jedné noze, bok vyhozený do strany. A co v sedě, jak se stáčí nebo nestáčí vaše pánev? Zrušte sami roviny rozházené jako mikádo a směřujte k správnému držení těla.

Ve stoji je nezbytné

  1. postavit chodidla na šíři kyčlí - není to stoj spatný:)

  2. váhu rozdělit rovnoměrně mezi pravou a levou nohu

  3. mírně pokrčit kolena

  4. opřít se chodidly do podlahy

V sedě je potřeba

  1. sedět na obou sedacích hrbolech stejnou vahou

  2. odtlačit se pánví od židle

  3. odtlačit se oběma chodidly od země rovnoměrně

  4. růst za vrcholkem hlavy

  5. posunout hrudník i hlavu od monitoru vzad

Každodenní způsob pohybu je totiž daleko podstatnější než 2-3 hodiny cvičení týdně.

Když budeme přemýšlet o našem běžném pohybu a budeme ho napravovat, tak budou mít svaly větší šanci se srovnat, dostat se do rovnováhy. A to je ten dobrý základ pro další aktivity.


18121612_10155256884809127_4067932251443

Katka Machová

pohybový specialista

Miluji pohyb, miluji svoje tělo a učím se mu naslouchat. Náročné životní období mne přivedlo k hledání cesty zpět k mému tělu. 

 

Pomáhám lidem uvolnit ztuhlé svaly, odstranit svalovou bolest. Provázím své klienty cestou pohybu víc jak 10 let. Zdravím pohybem již 3 roky. Stala jsem se pohybovým specialistou a svoje zkušenosti  předávám dál, aby se i jiní lidé mohli stát sami sobě terapeutem.

bottom of page