top of page

Záda rozsypaná jako puzzle



Ano, ano! I na mne platí úsloví: Kovářova kobyla chodí bosa. A ani mně se bolest zad nevyhýbá.

Bosá kobyla poprvé

Moje první kobyla přišla na pastvu, když se narodil syn Martin. Rostl rychle jako voda, nabíval na síle. Zato moje tělo bylo díky kojení stále trochu rozvolněné a asi i vyždímané předáváním živin malému jedlíkovi. A mateřství sebou přináší krásnou kombinaci faktorů, na které je dobré se přichystat. A to já jsem při prvním těhotenství přichystaná nebyla.

Nošení těžkého miminka, rozestup břišních svalů = nulová opora bederky a nulová pozornost k držení těla a na problémy bylo zaděláno.

Byli jsme s Marťasem sami doma, manžel odjel na služební cestu a jednoho rána jsem nebyla schopná k synovi vstát. Motala jsem se jak námořník na palubě, srdce mi bušilo a lil se po mně studený pot. Dolezla jsem na záchod si akorát tak vyprázdnit žaludek.

Pak jsem zavolala mamce a ta mne zavezla na polikliniku. Pozvracet trávník před budovou a pak už kolečko obvodní lékařka, neurologie - NIC, RTG a pak rehabilitace. Fyzioterapeutka se zděsila, kde jsem se tak krásně zablokovala. Prokřupala mne, tělo povolilo a hned bylo lépe.

A já se konečně zaměřila při cvičení více na sebe - pánevní dno, rozestup břišních svalů. Ale i posilování a kruhový trénink. A pravidelné masáže.



Bosá kobyla podruhé

Druhé super kolo, kdy se moje záda rozpadla, se roztočilo, když jsme měli 2 děti. Cvičila jsem 7 lekcí týdně, hodně kondičky, frčeli cviky jako prkna, kliky a různé opory o paže. A já je cvičila v rychlém tempu, kdy si opravdu techniku cvičení a tah v páteři nepohlídáte.

A co dalšího - chyběla mi opora břicha a síla k napřímení.

Takže se mi za nějaký čas přiskřípla krční páteř, zatmění před očima a motání hlavy. Opět kolečka po rehabilitacích, která mnoho nepomáhaly, potíže se mne držely pár měsíců.

Vystrašilo mne to na tolik, že jsem z dynamiky a síly hodně ubrala. Zapsala jsem se na rekvalifikaci zdravotního cvičení a začala pilovat techniku.

Semináře, cvičení podle profesora Koláře, řada technik a přístupů.

Kobyla je trochu okovaná

Třetí naštěstí už jen chvilkové kolo, které během jednoho dne přešlo, se nastartovalo po dlouhé jízdě z Chorvatska a mizerném sezení v autě.

A v kombinaci s mizerným sezením v práci a s omezením sportováním jsem si přivolala pěkného housera. Jak si od bolesti v kříži pomoci si přečtete zde.

Nemohla jsem si sednout, moment mezi stojem a sednutím vyvolával bodavou bolest v zádech. Kudle zapíchnutá do zad. AUUU! Naštěstí pomohl klid, teplo a pomoc fyzioterapeutky.

A následoval AKUŠROUBOVÁK= PŘENASTAVENÍ stolu a pracovního místa celkově.

A zase POHYB, CHŮZE A SÍLA. Prostě péče o sebe.


Takže pokud se Vaše záda rozsypou jako puzzle a není to vyhřezlá ploténka nebo jiná chronická potíž, tak nepřestávejte cvičit.

Hýbejte se dále, ale s větší pozorností k Vašemu tělu.

Cvičte pod dohledem odborníků.

A můžete začít 11.4.! Zařaďte pohyb do každého dne.



18121612_10155256884809127_4067932251443

Katka Machová

pohybový specialista

Miluji pohyb, miluji svoje tělo a učím se mu naslouchat. Náročné životní období mne přivedlo k hledání cesty zpět k mému tělu. 

 

Pomáhám lidem uvolnit ztuhlé svaly, odstranit svalovou bolest. Provázím své klienty cestou pohybu víc jak 10 let. Zdravím pohybem již 3 roky. Stala jsem se pohybovým specialistou a svoje zkušenosti  předávám dál, aby se i jiní lidé mohli stát sami sobě terapeutem.

bottom of page