top of page

Zatěžujme (nejen) dětskou kostru

Minulý týden jsem s kolegyní z projektu online podnikání narazila na téma děti školkového věku a nošení batůžku. Během letních prázdnin, kdy děti vyrážejí na příměstské tábory nebo s rodinou na výlety je to zamyšlení určitě aktuální.


Malý batoh pro děti je skvělým pomocníkem při vytváření návyků a při postupném budování samostatnosti. Jednoduchý batůžek dnes seženete v podstatě v jakékoli prodejně sportovních potřeb. Naprosto stačí, když se do něj dítěti vejde láhev na pití, svačina a třeba pláštěnka.




Jsem máma dvou dětí a zrovna máma, která s oblibou dělá řadu věcí za své děti. Ačkoli by je už moje děti určitě zvládly. Přenos odpovědnosti a „povinností“ směrem k dětem mi tedy, musím sebekriticky uznat, moc nejde. Pomalými krůčky na tom pracujeme.


A právě předškolní věk je pro vytváření drobných dětských úkolů skvělým momentem. Děti si svůj vlastní batůžek určitě oblíbí a vy si do budoucna ušetříte si spoustu práce a starostí, protože dětský svěží mozek bude alespoň přemýšlet s vámi. Když už ne zcela za vás😊.

Váš potomek nošením batůžku získá nejenom samostatnost, ale i malou zátěž, kterou jeho vyvíjející se kostra potřebuje. Ano, čtete správně. Lehká zátěž není pro dětský kostění aparát na škodu. Batůžek se svačinkou a pitím mnoho těžký nebude. Zamysleme se, jak dlouho takový batůžek ponese. Pokud bude dítě na příměstském táboře nebo ve školce, tak asi z auta, tramvaje do klubovny? Jak dlouho v batůžku svačina a pití vydrží? Během chvilky bude ze svačina polovina, na konci dne nebo výletu už skoro nic.


Dětský batoh seženete v každém sportu. Nebo si co nevidět budete moci nechat jednoduchý batůžek na svačinku ušít přímo na míru u Anetastepankova.cz

Dítě se tedy s obsahem svého batůžku nepředře. Naopak. Zesílí a navíc zatížením kostěného aparátu v pohybu získá zdravý vývoj kostí.


Častý a přiměřený tlak se shora totiž nutí kosti k automatickému zhutňování. Řada studií potvrdila, že díky tlaku se v kostech začne vytvářet více trámečků, kostěná struktura se zahustí a zpevní. Můžete tak postupně budovat základ odolnosti, pevnosti kostí.

A co se to vlastně v našich kostech děje?

Struktura kosti se během našeho života mění. Stará tkáň je odbourávána a nahrazována novou kostěnou tkání. V mládí převažuje nová tvorba kosti nad rozpadem starších buněk. Kostní tkáň pak dosahuje okolo věku 30 let svého maxima. Jak následně stárneme, tak je množství ztracené tkáně postupně větší než nově vzniklá kostní tkáň.


To, jak se u Vašich kostí osteoporóza rozvine, je částečně ovlivněno množstvím kostní hmoty, kterou si v mládí nastřádáte. Svoji roli také hraje dědičnost, výživa a predispozice té které etnické skupiny.

Čím více máte kostní hmoty ve svém zásobníku, tím méně budete k řídnutí kostí náchylní.

A jak tedy pomáhá cvičení? Kostní tkán se na základě mechanické zpětné vazby = cvičení remodeluje. Vlastnosti kosti jsou dány historií zatěžování. To znamená, že pokud jsou kosti nehybné, snižuje se výrazně jejich pevnost a poddajnost a naopak opakovaným zatěžováním s dostatečnou intenzitou je možné předcházet poruchám remodelace (např. osteoporóza) a s tím spojeným zvýšeným rizikem zlomenin v důsledku snížení mechanické pevnosti.


Sami si z tohoto krátkého článku vezměte příklad. Osteoporóza je brána jako samozřejmost, že prostě s pokračujícím věkem přijde. Nevěřte tomu. Můžete jí předejít stravou, ale hlavně pohybem. Dejte tělu maličko zabrat a na starší koleno se Vaše kosti budou radovat o trochu víc.


Zvýšení hustoty kostí můžete podpořit několika způsoby:

· cvičte se zátěží,

· choďte na nákupy s batohem nebo taškami

· doneste nákup domů hezky pěšky a zapomeňte na auto.

· Zatěžte kosti vlastní vahou - zdravá váha je důležitá i pro naše kosti jako prevence osteoporózy


Pokud jsme během našeho života lehcí jak pírko, trápíme se dietami a nedáváme vlastní vahou kostře pocítit tíhu gravitace, tak je pravděpodobné, že nás křehkost kostí potrápí na stáří více než lidi s nadváhou.


Sportu zdar a kilům též!

 

18121612_10155256884809127_4067932251443

Katka Machová

pohybový specialista

Miluji pohyb, miluji svoje tělo a učím se mu naslouchat. Náročné životní období mne přivedlo k hledání cesty zpět k mému tělu. 

 

Pomáhám lidem uvolnit ztuhlé svaly, odstranit svalovou bolest. Provázím své klienty cestou pohybu víc jak 10 let. Zdravím pohybem již 3 roky. Stala jsem se pohybovým specialistou a svoje zkušenosti  předávám dál, aby se i jiní lidé mohli stát sami sobě terapeutem.

bottom of page