top of page

Pánev jako základ

Zvedněte se na chvilku a projděte se po místnosti, proběhněte předsíní. Z které části našeho těla vychází většina pohybů? A zároveň, která část těla je vlastně při chůzi - základním pohybu člověka, nejvíce "v klidu"?


Centrem pohybu dolních končetin a páteře je naše pánev. Ta je centrem našeho těla, křižovatkou svalů, je lůnem života, je základem pro celou naši páteř. Pojďme se podívat na to, jak pánev vlastně vypadá.


O centrum pohybu je třeba pečovat a uvědomit si ji. Zní to možná banálně, ale umět si kosti a svaly představit a získat tak vlastní 3D pohled na naši pánev nám velice pomůže. Naše vnitřní oko se bude víc pozorné a vnímavé. Získáme jemnost pohybu, který je potřeba, aby se naše pánev cítila báječně.


Na obrázku se díváme do pánve shora, kostlivec k nám stojí čelem. Pro dnešek nám bude stačit představit si pánevní oblast tvořenou třemi kostmi: jednou kostí křížovou (zelená - os.sacrum) a dvěmi pánevními lopatami ("uši" po stranách). Kost křížová je „zaklíněná“ mezi dvě pánevní lopaty. Místa jejich dotyku jsou jemně zvlněná, ale tak přesně, že do sebe zapadají jako puzzle (spoj žluté a zelené oblasti. Jsou to tzv. SacroIlliacální klouby (esíčka = SI). Pokud dojde k dysbalanci svalů, které se na zmíněné kosti upínají, tak může dojít k posunu v SI skloubení.


Celkově je na pánvi 7 kloubních spojení.

  • Přechod bederní páteř kost křížová

  • Dvě SI skloubení

  • Dva kyčelní klouby

  • Spojení kostí stydkých = symfýza

  • Přechod kosti křížové a kostrče

Nejčastěji nás trápí blokáda bederního přechodu, zvýšená pohyblivost SI skloubení a s tím spojené bolesti. Cílem našeho cvičení je právě toto časté nastavení změnit, tedy:

  • rozpohybovat přechod bederní páteř kost křížová

  • nastavit SI skloubení do správné pozice

  • stabilizovat celou pánev

Pokud už si umíme pánev představit, tak můžeme vyzkoušet několik cviků na podporu spokojeného stavu naší pánve.





18121612_10155256884809127_4067932251443

Katka Machová

pohybový specialista

Miluji pohyb, miluji svoje tělo a učím se mu naslouchat. Náročné životní období mne přivedlo k hledání cesty zpět k mému tělu. 

 

Pomáhám lidem uvolnit ztuhlé svaly, odstranit svalovou bolest. Provázím své klienty cestou pohybu víc jak 10 let. Zdravím pohybem již 3 roky. Stala jsem se pohybovým specialistou a svoje zkušenosti  předávám dál, aby se i jiní lidé mohli stát sami sobě terapeutem.

bottom of page