top of page

Kdy se záda a tělo nejlépe uvolní?

Venku už je tma a děti konečně usnuly. Vytoužená chvíle klidu a věnování se sama sobě po celém dni přišla. Na hodinách je sice už 22:00, ale to mi nezabrání od toho lehnout si na cvičební podložku. Připravím si sestavu pánev hrudník a core. Nebo třeba jen dýchám, rozmasíruju záda ježkem. Tělo i mysl se postupně zklidní a připraví se na mód spánku. Svaly budou připravená na řádnou noční hydrataci. Bude se Vám lépe usínat. Jednu takovou sestavu najdete například zde.


Hydratace probíhá během vašeho spánku. Ve spánku se střídají 2 fáze REM a NREM. REM fáze je cyklická a vrací se každých 90-120minut. Vytvoří tak skoro čtvrtinu celkové doby spánku. Během této fáze se aktivuje a regeneruje mozek.

NREM část našeho spánku neboli hluboký spánek je pro regeneraci těla klíčový. Vytváří přibližně 40% celkové doby spánku, během které klesá krevní tlak a tepová frekvence. Aktivita mozku je minimální a tak může krev proudit do svalů a zásobovat je živinami a kyslíkem. Odvádět odpadní látky pryč. Díky tomu se svaly snadno regenerují. Hypofýza navíc začne produkovat hormony podporující svalový růst a opravu.


Večer na na klidné formy cvičení ideální. ALE jinak říkám Cvičte, cvičte, cvičte! Kdykoli během dne, ideálně několikrát denně krátkou chvilku. Nehledejte ve cvičení složitosti. Pokud Vás netrápí obtíže, bolesti, blokády, tak se jednoduše hýbejte. V kanceláři se dá chodit, za chůze můžete i telefonovat, perfektní bude, když si během hovoru sejdete a vyjdete několik pater po schodech. Vaše tělo bude blažené a spokojené.


Pokud ovšem chceme podpořit celkovou pohodu a pružné vstávání, tak je dobré cvičení směřovat do večerních hodin. Po takovém cvičení totiž půjdeme spát uvolnění, rozdýchaní a naše tělo bude mít mnohem větší šanci zregenerovat ztuhlé svaly, snadněji odplaví odpaní látky z tkání. Dostatečný spánek je balzámem pro naše tělo i mysl.


Aby se účinky spánku mohly projevit, tak je ale potřeba k ulehnutí do postele na dostatečnou dobu přidat ještě dvě věci:

· Krátce se před spánkem rozcvičit

· Vypít sklenici vody večer i ráno po probuzení



Dechové cvičení s ježkem pomůže uvolnit hrudník

Večer mám na mysli nedynamické cvičení, které má za cíl protažení a prokrvení těla. Bude stačit 15 minut z naší sestavy. Svaly a další tkáně v noci fungují jako houba. Nasávají do sebe blahodárnou vodu, která z nich odnáší odpadní látky. K danému zavodnění je potřeba právě ta sklenice vody před usnutím a pravidelným pitný režim přes den. Pokud na pití zapomínáme a naše tělo je spíš dehydratované, pak se metabolity ve svalech hromadí. Sami tak nevědomky podporujeme vznik blokád a stažených míst v našem těle. To co by voda normálně rozehnala-roznesla, se usazuje na jednom místě.


18121612_10155256884809127_4067932251443

Katka Machová

pohybový specialista

Miluji pohyb, miluji svoje tělo a učím se mu naslouchat. Náročné životní období mne přivedlo k hledání cesty zpět k mému tělu. 

 

Pomáhám lidem uvolnit ztuhlé svaly, odstranit svalovou bolest. Provázím své klienty cestou pohybu víc jak 10 let. Zdravím pohybem již 3 roky. Stala jsem se pohybovým specialistou a svoje zkušenosti  předávám dál, aby se i jiní lidé mohli stát sami sobě terapeutem.

bottom of page